400 calorieën aan koekjes of aan sla, maakt dat eigenlijk uit?!

Je zit niet helemaal lekker in je vel, de lente komt eraan en je besluit…dit is het moment. Je wilt een paar kilo afvallen en je besluit om op je voeding te letten. Je gaat aan de slag met zo’n handige app die je calorieën kan bijhouden. Wat je niet eet hoeft er ook niet af… toch?! Maar is het wel zo simpel?

De hoeveelheid calorieën die jij eet is je brandstof om de dag door te komen. Denk bijvoorbeeld aan de energie die het kost om je hart te laten kloppen, maar ook aan de energie die nodig is om je voedsel te verteren en ervoor te zorgen dat jij dat rondje kan gaan hardlopen. Wanneer je hier naar kijkt klopt het dat wanneer jij bijvoorbeeld 2500 calorieën per dag aan energie verbruikt en je eet er 2000 je zult afvallen. Er is dus een calorieën tekort nodig om af te vallen.

Maar maakt het dan uit of je 400 calorieën aan koekjes of 400 calorieën aan sla eet?

Strikt genomen niet….maar voordat je nu een pak koekjes opentrekt 😉
Je zult begrijpen dat er in een salade veel meer voedingstoffen zitten als in koekjes. Deze voedingstoffen, zoals vezels en eiwitten, zorgen ervoor dat jij verzadigd raakt. Eet je 400 calorieën aan koekjes, zul je dus veel sneller weer trek krijgen. Met als gevolg…je gaat meer eten waardoor je in verhouding waarschijnlijk meer aan calorieën zult binnenkrijgen als bij een salade.
De soort voeding heeft dus invloed op je verzadigingsgevoel en vaak ook indirect op het aantal calorieën wat je eet.
Daarnaast heeft het ook invloed op je hormonen. Je hormonen zijn gemaakt van vetten of eiwitten, je zult dus ook deze bouwstoffen moeten eten voor een goede hormoonaanmaak. Doe je dat niet, raken je hormonen uit balans met alle gevolgen van dien. Je zit minder lekker in je vel, je slaapt slechter of je stofwisseling gaat vertragen. En dat is natuurlijk iets wat je juist niet wilt, wanneer je wilt afvallen.

Conclusie: een calorie tekort is nodig om af te vallen, maar net zo belangrijk is het soort aan calorieën wat je eet.

Moet je dan nu gaan calorieën tellen? Nope…..daar ben ik geen voorstander van.
Skip de tussendoortjes, bouw je maaltijden goed op en je zult merken dat je niet zo snel te veel aan calorieën eet en afvallen eigenlijk vanzelf gaat. Focussen op het aantal calorieën is dan ook niet nodig en geeft alleen maar onrust en is een hoop gedoe.

Wil je weten hoe je goede maaltijden opbouwt, waardoor jouw cravings verdwijnen en afvallen een stuk makkelijker wordt? Via onderstaande link kun je een gratis coaching call inplannen, ik vertel je er graag meer over! 

Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?