Deze klacht komt veel voor bij PMS

Au!! 😩 Zijn je borsten in de week voor je menstruatie ook zo pijnlijk?! Je bent niet de enige!

Pijnlijke borsten is een veel voorkomende klacht bij PMS en iets wat ik dan ook regelmatig terug hoor van heel veel vrouwen in mijn praktijk. Toen ik zelf een aantal jaren geleden met de pil was gestopt heb ik daar ook een tijd last van gehad….onwijs vervelend en pijnlijk dus I feel you!

Maar waar komen die pijnlijke borsten eigenlijk vandaan?
In je cyclus spelen de hormonen oestrogeen en progesteron een hele belangrijke rol. Door een verkeerde leefstijl waarbij je kunt denken aan bijvoorbeeld het eten van de verkeerde voeding, maar ook door stress of te weinig bewegen kan er oestrogeendominantie ontstaan. Oestrogeendominantie is weer één van de symptomen van PMS. Dit wil overigens niet zeggen dat je mega veel oestrogeen hebt, maar wel dat de balans met bijvoorbeeld progesteron niet goed is. Om hormonale klachten te voorkomen is het dus belangrijk om oestrogeen en progesteron in de juiste balans te houden.

En daarom vandaag 3 tips voor een goede hormoonbalans:

Voeding
De juiste voeding eten is heel belangrijk voor een goede hormoonbalans. Probeer je voeding echt als je brandstof te zien, een handige richtlijn hiervoor is eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt en vermijd zoveel mogelijk alles uit pakjes en zakjes. 

Voorkom langdurige stress
Wanneer jij stress ervaart maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat jij lekker door kan gaan maar ook dat je bijvoorbeeld niet ziek wordt, cortisol werkt namelijk ontstekingsremmend.
Dit cortisol hormoon wil je echter niet te lang te hoog  hebben omdat het je hormoonbalans overhoop schopt. 
Regelmatig ontspannen is dan ook SUPER belangrijk!
Bedenk voor jezelf eens, wat doe ik om te ontspannen? En let op! Netflix is geen ontspanning 😉 ik bedoel dan echt een boek lezen, mediteren, wandelen, niets doen etc… Kom je nu tot de conclusie dat je eigenlijk helemaal niet ontspant? Dan zou ik zeggen, plan wat me-time in! Mega belangrijk voor die hormoonbalans!

Beweeg
Voldoende dagelijkse beweging hoort uiteraard ook bij een gezonde leefstijl. Kom je ook in de sportschool? Top! Mijn advies dan is om in in ieder geval ook iets aan krachttraining te doen. Krachttraining is heel goed voor je hormoon balans maar boost ook het hormoon testosteron wat weer de tegenhanger is van het stress hormoon cortisol.
Lekker naar de sportschool toe of pak thuis wat gewichtjes en doe wat oefeningen!

Ervaar jij PMS klachten en ben je op zoek naar meer tips?
Dan ga ik je blij maken!😍  

Regelmatig geef ik mijn gratis  masterclass ‘Keer in 4 stappen je verergerde PMS klachten om’ en ook jij kunt je daarvoor aanmelden!
Na het bekijken van de masterclass weet je:

🩷Welke 4 stappen je te zetten hebt om je PMS klachten te keren

 zodat je de controle weer terug hebt over je lijf en daardoor weer lekker door kan gaan met je leven 
🩷Wat de triggers zijn voor je PMS klachten en heb je de juiste handvatten gekregen waarmee je jouw PMS klachten kunt keren. Dit geeft je zoveel zelfvertrouwen omdat je eindelijk weet wat er gebeurd in je lijf en hoe je hiermee om kunt gaan
🩷Wat ervoor nodig is om jouw hormonen weer in balans te krijgen zodat je eindelijk afscheid gaat nemen van maandelijkse klachten als hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, buikpijn, cravings, concentratieverlies, een lange of heftige menstruatie of slecht slapen. Je zit daardoor zoveel lekkerder in je vel en dat merk je op alle vlakken in je leven!

Wil jij niet meer worden belemmerd door je lichaam en jezelf gewoon de hele maand door goed voelen?

Meld je dan hier aan voor de gratis masterclass en ik geef je heel graag mijn tips!

Liefs,
Mariska

Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?