Nog een paar dagen en dan is het oktober…..
En daarom alvast weer een overzicht van de groente en fruit van de nieuwe maand. Net als september is dit de maand met de meeste groente en fruit in het seizoen, lekker variëren dus!
Dit zijn de groenten en fruit van de maand september:
Groenten
Aardappelen | Koolrabi | Rammenas | Veldsla |
Andijvie | Kropsla | Rode biet | Venkel |
Artisjok | Paddenstoelen | Rode kool | Witlof |
Aubergine | Paprika | Savooikool | Warmoes |
Bleekselderij | Pastinaak | Schorseneren | Witte kool |
Bloemkool | Pompoen | Snijbonen | |
Broccoli | Prei | Spinazie | |
Chinese kool | Prinsessen-bonen | Spitskool | |
Courgette | Raap | Spruiten | |
Groene selder | Raapstelen | Tomaten | |
Knolselder | Radijs | Uien |
Fruit
Appels | Mandarijnen |
Bananen | Mango |
Bramen | Meloen |
Druiven | Pompelmoes |
Frambozen | Peren |
Kiwi’s | Sinaasappelen |
De vergeten groente: pastinaak
Eet jij het weleens, pastinaak? Dit knolgewas is familie van de wortel en komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied. In pastinaak zitten veel koolhydraten, zelfs dubbel zoveel als in wortels. Toch zal het de bloedsuikerspiegel niet heel veel doen schommelen omdat er ook behoorlijk wat vezels in zitten wat er weer voor zorgt dat het de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Deze vezels zijn tegelijkertijd weer goed voor de darmen, dat maakt dat pastinaak goed is voor de spijsvertering.
In deze tijd van het jaar vind ik zelf ovengroentes als lunch heerlijk. Ik snij dan wat groentes die ik over heb, leg het op een ovenschaal met wat feta en Italiaanse kruiden en na 20 tot 30 minuten heb je een heerlijke gezonde lunch. Wat ik dan dus eet qua groente is net wat ik nog in huis heb, maar regelmatig zit hier paprika, courgette, aubergine, pompoen en ook pastinaak bij 🙂
Heel benieuwd of jij weleens pastinaak eet, misschien heb je wel een heerlijke recept? Deel het gerust op Instagram, tag mij of stuur een DM 😀
Liefs,
Mariska