Darmkrampen tijdens je menstruatie: wat is er aan de hand?

Het is weer zover: je menstruatie staat voor de deur en naast de bekende krampen voel je ook je darmen rommelen. Irritant en niet echt iets waar je op zat te wachten, toch?😕 Het is een veel gehoorde klacht die ik vaak terug hoor in mijn praktijk en heeft alles te maken met je hormonen. Dit is hoe het komt:

Prostaglandine en darmkrampen
Tijdens je menstruatie maakt je lichaam meer prostaglandine aan, een hormoonachtige stof die ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Helaas kan prostaglandine ook de spieren in je darmen aanzetten tot actie, met als gevolg krampen, een opgeblazen gevoel en soms zelfs diarree. Dit komt doordat de wanden van je baarmoeder en je darmen dicht bij elkaar liggen en gevoelig zijn voor dezelfde prikkels.

Maar er is meer
Naast prostaglandine speelt ook het hormoon progesteron een belangrijke rol bij rommelende darmen. Progesteron stijgt in de tweede helft van je cyclus en helpt je lichaam voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Dit hormoon heeft een ontspannend effect op de spieren in je darmen, wat vaak resulteert in tragere spijsvertering en een opgeblazen gevoel. Maar als de menstruatie eraan komt, daalt het progesteronniveau plotseling, wat kan zorgen voor verstoring van je darmen en krampen.

Wat kun je eraan doen?
Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om die vervelende krampen te verminderen. Het begint vaak bij je voeding. Tijdens deze periode kunnen je darmen extra gevoelig zijn voor zwaar en vet voedsel maar ook voor suikers. Probeer deze dingen dan ook zoveel mogelijk te vermijden en kies voor lekker veel groente, fruit maar ook ontstekingsremmend voedsel als vis, noten, avocado en kruiden als gember en kurkuma zijn top.

Ook voldoende water drinken kan helpen om je spijsvertering soepel te houden. Let op! Drink liever niet bij een maaltijd, hierdoor vermeng je je maagsappen met water wat zorgt voor een minder goede vertering.

Laatste tip! Beweeg 😊 en kies hier vooral voor een rustige vorm als wandelen of een yin yoga. Een intensieve workout kan in deze periode de klachten alleen maar verergeren en zou ik nu dus vooral skippen.

Wil jij je hormonale balans verbeteren?
Herken jij jezelf in deze klachten en ben je benieuwd hoe je je hormonen en darmen beter in balans kunt brengen? Als hormoon & orthomoleculair coach help ik vrouwen zoals jij om hun lichaam beter te begrijpen en weer in balans te komen.

Laten we samen kijken wat we kunnen doen om jouw klachten te verminderen!

Plan een gratis kennismakingsgesprek in, en ik help je graag verder.

Klik hier om je gratis gesprek te plannen!
Let op! Beperkt aantal plekken beschikbaar💗

Liefs,
Mariska

Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?