Dit orgaan heeft het vaak zwaar én is zo belangrijk voor de vrouwelijke hormonen……

Als er één orgaan is waar ik medelijden mee heb, dan is het wel de lever.

Dit vitale orgaan filtert toxines uit het bloed, verwerkt je voedingsstoffen als je die lekkere (uiteraard gezonde😉) maaltijd eet maar helpt ook bij het afbreken en verwijderen van overtollige hormonen.

Maar er is nog iets…..de lever speelt een cruciale rol in het reguleren van vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron wat essentieel is voor de menstruatiecyclus, vruchtbaarheid en de algehele gezondheid van ons als vrouw.

Als de lever top functioneert, dan draagt dit dus bij aan het in balans houden van je hormonen. Maar helaas zie ik tegenwoordig vaak anders….

In de bloedtest waar ik in mijn praktijk mee werk zie ik vaak dat de lever overbelast is. Dit kan symptomen veroorzaken zoals een onregelmatige menstruatie, PMS, opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen.
Je lever kunt overbelast raken door verschillende factoren. Waar kun je aan denken? Een ongezond dieet, overmatig alcoholgebruik, de pil, medicatie, en blootstelling aan schadelijke chemicaliën (hallo cosmetica producten). Ook stress en onvoldoende slaap kunnen de leverfunctie negatief beïnvloeden.

Belangrijk dus om je lever goed te ondersteunen en daarom heb ik 5 tips voor je:

  • Gezonde voeding: Je lever wordt vooral blij van heel veel groente. In mijn praktijk adviseer ik 400 tot 500 groenten per dag te eten. Nu denk jij vast…..hoe dan?! Probeer eens bij verschillende maaltijden groente te eten, niet alleen bij het avond eten maar bijvoorbeeld ook bij de lunch. Vooral kruisbloemige groenten zoals broccoli en spruitjes, zijn top om de lever te helpen bij het ontgiften.
  • Hydratatie: Drink voldoende water om de afvoer van toxines te bevorderen. Vind je het lastig om voldoende te drinken? Drink na ieder toilet bezoek een glas water, oftewel voor iedere plas een glas 😉
  • Matig alcoholgebruik: Beperk je alcoholinname om de lever niet extra te belasten.
  • Regelmatige beweging: Lichaamsbeweging stimuleert de bloedcirculatie en helpt de lever bij het verwijderen van afvalstoffen. Probeer dagelijks minimaal 8000 stappen te maken, vind je dat lastig? Pak wat vaker de trap, zet de auto wat verder weg en loop een stukje naar je werk. Of maak in de avond nog een wandeling!
  • Eet voldoende eiwitten: Eiwitten spelen een cruciale rol in het ontgiftingsproces van de lever. Wist je dat naast dierlijke producten zoals vlees, vis, ei en zuivelproducten, eiwitten ook in plantaardige producten zitten zoals groenten, noten, zaden en pitten?

Ben je niet te genieten in de week voor je menstruatie, ervaar je snaaibuien, moodswings of lijkt alles teveel? Jouw hormonen zijn uit balans en daar is iets aan te doen! Misschien is de lever wel de boosdoener😉

Helemaal klaar met deze klachten en wil je weten welke stappen je kunt zetten om hier blijvend vanaf te komen? Stuur mij DM op Instagram of een mail naar mariska@jijenjehormonen.nl en ik denk heel graag (vrijblijvend) met je mee.

Liefs, Mariska

Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?