Herkenbaar?
De afgelopen weken heb je toch wéér wat meer gesnoept dan je zou willen. Maar het is maandag, dus tijd voor een nieuwe start. Je hebt er zin in en begint de dag vol goede moed.
Op je werk is het lekker druk en daardoor prop je je boterhammen even snel tussendoor naar binnen. Het gaat prima, tot zo halverwege de middag. Je merkt dat je trillerig wordt en je je niet meer goed kunt concentreren. De behoefte aan zoet is niet meer te weerstaan en voor je het weet heb je al weer een koekje gegeten. Hallo suikerdip!
De theorie achter de suikerdip
Terwijl jij heerlijk van je bammetjes geniet, gaat je lichaam aan de slag met de verwerking hiervan. Door het eten van koolhydraten (brood) gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Wanneer deze te hoog wordt maakt de alvleesklier het hormoon insuline aan. Insuline zorgt er dan voor dat de glucose (suiker) wordt opgenomen in je cellen. Door deze opname gaat de bloedsuikerspiegel weer naar beneden. Tot zo ver niets aan de hand….
Maar wanneer je te veel koolhydraten eet of teveel eetmomenten hebt, kunnen de cellen als het ware verstopt raken. Hierdoor kan de glucose niet meer goed worden opgenomen. Omdat je alvleesklier toch die bloedsuikerspiegel naar beneden wil krijgen, zal hij juist nog méér insuline gaan aanmaken. Je kunt dit zien als een overcompensatie, waarna je bloedsuikerspiegel keihard naar beneden vliegt met als gevolg een suikerdip. Als het ware zijn je cellen resistent voor insuline geworden, we noemen dit ook wel ‘insulineresistentie’.
Wat zijn de symptomen van insulineresistentie?
* Je bent vermoeid na maaltijden die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen
* De hele dag door heb je trek
* Je bent de ‘gelukkige’ met wat extra vet op de love handles
* Onrustige huid
* Je voelt je tussen de maaltijden af en toe trillerig
* Gedurende de dag heb je steeds meer moeite om je te concentreren
Is koolhydraten skippen de oplossing?
Nee, zeker niet! Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, dus deze moet je zeker niet skippen. Bij koolhydraat arme diëten heb je zelfs kans dat je lichaam dit niet gaat accepteren waardoor je schildklier een stuk trager gaat werken, dat wil je niet. Wat wel belangrijk is, is om de juiste koolhydraten te eten. Kies zoveel mogelijk voor koolhydraat bronnen die veel vezels bevatten, bijvoorbeeld zoete aardappel, peulvruchten, havermout en zilvervliesrijst.
Belangrijk is daarnaast om koolhydraten te combineren met lekker veel vezels (bijvoorbeeld groenten) en vetten/eiwitten. Door het maken van de juiste combinaties blijft je bloedsuikerspiegel veel stabieler én ben je een stuk langer verzadigd. Je zult merken dat je hierdoor veel minder trek hebt en met gemak 3 tot 4 keer per dag kunt eten.
Wil je meer tips of gewoon een keer samen sparren?
Stuur mij dan een PB of plan via onderstaande link een gratis coaching sessie in.
https://calendly.com/mariskajijenjehormenen
Ik help je graag!
Liefs,
Mariska