Zo overleef je de supermarkt jungle

 • Neem zoveel mogelijk de buitenste ring van de supermarkt
  In ongeveer 90% van de supermarkt ligt bewerkt (en vaak ook ongezond) voedsel. In de buitenste ring van de supermarkt liggen de meest gezonde producten. Probeer daarom de binnenpaden met het bewerkte eten daarom zoveel mogelijk te mijden en blijf vooral aan de buitenkant.
 • Lees het etiket
  Een etiket goed lezen kan soms nogal een uitdaging zijn en toch kan het goed zijn om dit regelmatig te doen. Een aantal basis tips:

  Staat er iets van vetvrij op de voorkant? Check dan zeker het etiket, grote kans dat er wel een berg aan suikers in zit. Een suikerklontje is 4 gram, zo kun je voor jezelf makkelijk checken hoeveel er nu aan suiker in zit.

  Hoe langer de ingrediëntenlijst hoe meer een product bewerkt is. Zie je een enorme lijst, wees dan extra alert.

  Het meest gebruikte ingrediënt wordt als eerste genoemd. Zie je bij de eerste ingrediënten suiker staan, dan kun je dit product dus beter laten staan.  Let er wel op dat sommige fabrikanten de ingrediënten opsplitsen waardoor suiker bijvoorbeeld in meerdere varianten wordt genoemd. Dit kan een vertekend beeld geven. Zie je bijvoorbeeld sucrose, dextrose, melasse, agavesiroop of vruchtenconcentraat staan? Dit zijn allemaal suikers.
 • Doe geen boodschappen op een lege maag
  Wanneer je met trek boodschappen gaat doen, is de kans groot dat je ongezonde keuzes gaat maken. Dus eerst eten en dan naar de supermarkt.
 • Maak een lijstje of koop online
  Ga je naar de supermarkt maak dan een lijstje van de producten die je nodig hebt en hou je ook echt aan dit lijstje. Merk je dat je toch vaak de verleiding niet kunt weerstaan, bestel je boodschappen dan online want zo word je veel minder in verleiding gebracht door de verleidingsmanoeuvres van de supermarkt.
 • Koop je boodschappen voor meerdere dagen
  Niet in de verleiding komen om ongezond eten te kopen? Kom dan zo min mogelijk in de supermarkt. Koop je boodschappen in voor meerdere dagen, zodat je veel minder vaak in de verleiding komt. Waarom zou je het jezelf moeilijk maken toch?
Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?