Aankomen door stress? Hoe komt dat eigenlijk?

Op tijd op je werk zijn, je kids ophalen van school, een verjaardag tussendoor, zorgen dat alle boodschappen op tijd in huis zijn….o’ja en voordat je het vergeet moet je ook nog die sportieve moeder uithangen dus ren je óók nog drie keer per week de sportschool in en uit. Herkenbaar?

In de gesprekken die ik in mijn praktijk heb, is stress ook regelmatig het onderwerp van gesprek. Het hebben van stress blijkt dan ook regelmatig uit de uitslag van de bloedtest die ik bij iemand afneem. Wist je dat stress ook de reden kan zijn dat jij ineens aankomt of dat het niet meer lukt om af te vallen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Wanneer jij stress ervaart, dan maak je het stresshormoon cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat jij lekker door kan gaan en bijvoorbeeld niet ziek wordt. Heb jij langdurig stress, dan gaat je lichaam in de overlevingstand. Je cellen krijgen dan het signaal om zoveel mogelijk vet op te slaan en het lichaam te belemmeren om vet te verbranden als energie. Oftewel standje overlevingstand… door vet op te slaan heeft je lichaam ook in mindere tijden een buffer om op te kunnen teren.
Door deze overlevingstand gaat ook nog eens je bloedsuikerspiegel omhoog waardoor je meer trek krijgt in vaak zoete of vette snacks. Gevolg, je komt aan.

Natuurlijk is stress op zijn tijd niet heel erg, zolang het maar van korte duur is. Heb je langdurige stress dan moet je hier echt mee aan de slag. Een aantal tips om stress te beperken zijn: zorg voor voldoende slaap, maak tijdens je lunchpauze een ommetje om je hoofd ‘leeg’ te maken of ga mediteren.

Wist je dat je op verschillende manieren stress kunt ervaren? We denken vaak aan de dagelijkse stress, maar je lichaam maakt bijvoorbeeld ook cortisol aan bij het te lang trainen.

Wat dan de meest ideale trainingsduur is en welke vormen van stress er nog meer zijn vertel ik je a.s. dinsdag 30 januari om 20:00 uur in mijn gratis online masterclass.
In deze masterclass vertel ik je alles (bijna alles 😉) over onze hormonen en ga ik dieper in op stress en voeding.

Aanmelden doe je via deze link:
https://jijenjehormonen.webinargeek.com/ga-aan-de-slag-met-je-hormonen-en-reken-af-met-die-eeuwige-trek-in-zoetigheid-1

Hopelijk zie ik je morgen!

Liefs,
Mariska

Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?