Deze groenten en fruit zitten vol met bestrijdingsmiddelen

Jaarlijks onderzoekt een Amerikaans onderzoeksteam, de EWG welke groenten en fruit het hoogste niveau aan bestrijdingsmiddelen bevatten en welke het minste. Ondanks dat dit gaat om het groente en fruit op de Amerikaanse markt kun je dit onderzoek redelijk vergelijken met onze situatie. Door de globalisering gaat groente en fruit de hele wereld over en deel ik daarom graag ‘de lijstjes’ met je. 

Dit is de Dirty Dozen, oftewel het meest bespoten groenten en fruit:

  1. Aardbeien
  2. Spinazie
  3. Boerenkool
  4. Nectarines
  5. Appels
  6. Druiven
  7. Perziken
  8. Kersen
  9. Tomaten
  10. Selderij
  11. Paprika’s
  12. Komkommers

Naast de Dirty Dozen is er ook een lijst van groente en fruit die het minst bespoten zijn, oftewel de Clean Fifteen:

  1. Avocado’s
  2. Zoete maïs
  3. Ananas
  4. Ui
  5. Papaja
  6. Diepvrieserwten
  7. Aziatische kool
  8. Bloemkool
  9. Zoete aardappelen
  10. Champignons
  11. Kool
  12. Asperges
  13. Mango’s
  14. Aubergine
  15. Kiwi’s

Waarom is dit belangrijk?

Het consumeren van groenten en fruit met hoge niveaus van bestrijdingsmiddelen kan op lange termijn schadelijk voor de gezondheid zijn. Bestrijdingsmiddelen kunnen residuen op voedsel achterlaten, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hormonale stoornissen.

Hoe kun je bestrijdingsmiddelen verwijderen?

Uiteraard kun je kiezen voor biologische groente en fruit. Mocht je dit liever niet willen omdat hier ook een ander prijskaartje aan hangt, dan heb ik nog een tip voor je!

Een eenvoudige en effectieve manier om bestrijdingsmiddelen van groenten en fruit te verwijderen, is door ze te wassen en te weken in een oplossing van water en baking soda. Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, heeft natuurlijke reinigende eigenschappen en kan helpen bij het verwijderen van residuen van bestrijdingsmiddelen. Uit onderzoek blijkt dat je hiermee voor 80% de bestrijdingsmiddelen kan laten afnemen. 

Hier is een eenvoudige methode om groenten en fruit schoon te maken met baking soda:

  1. Vul een kom met water en voeg een paar eetlepels zuiveringszout toe (richtlijn: 10 gram op 1 liter water).
  2. Plaats de groenten en fruit in de kom en zorg ervoor dat ze volledig ondergedompeld zijn.
  3. Laat ze 15-20 minuten weken.
  4. Spoel de groenten en eventueel fruit grondig af onder koud stromend water om alle baking soda en achtergebleven resten te verwijderen.

Door deze eenvoudige methode te volgen, kun je genieten van schoner en gezonder voedsel zonder de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.

Doe er je voordeel mee!

Liefs,
Mariska