Koffie voor je ontbijt? Doe het niet en dit is waarom:

Na een nacht slecht slapen, gaat de wekker. Uiteraard veel te vroeg maar je moet naar je werk….dus toch spring je (of nou ja, je hijst jezelf) uit bed.

Het eerste wat je denkt is, koffie! Je hebt het nodig om wakker te worden, maar het is ook je lievelingsmoment van de dag. Nog even voordat de rest van het gezin wakker wordt, even genieten van dat lekkere bakkie.

En toch…..raad ik je aan om het niet te doen. Koffie drinken op nuchtere maag kan je hormonen namelijk flink in de war schoppen. 

Dit zijn de belangrijkste nadelen:
Verhoogde stresshormonen

In de ochtend helpt het hormoon cortisol (dit is het stresshormoon) om jou wakker te maken en alert te blijven. Dit stress hormoon piekt van nature in de vroege ochtend, meestal tussen 6 en 8 uur, als onderdeel van het circadiaan ritme en wordt geproduceerd door de bijnieren.
Het helpt je als het ware om de dag energiek te beginnen. Ga jij op nuchtere maag koffie drinken dan zal dat ervoor zorgen dat die natuurlijke cortisol piek een extra boost krijgt waardoor er teveel stress in jouw lichaam komt. Gevolg? Je lichaam begint de dag al in standje ‘paniek en stress’ en dat doet de rest van je hormonen geen goed. Hierdoor kun je hormonale klachten krijgen als hoofdpijn, een onrustig gevoel, slecht slapen, PMS klachten etc. 

Verhoogde bloedsuikerspiegel
Door bovenstaande stress in je lichaam zal je bloedsuikerspiegel ook gelijk gaan pieken. Gevolg? Cravings, moodswings en energiedips.

Schildklierhormoon
En dan hebben we ook nog het schildklierhormoon 😉
Koffie, vooral wanneer het op een lege maag wordt gedronken, kan de opname van schildklierhormonen zoals levothyroxine in het spijsverteringskanaal verminderen. Dit komt doordat koffie de zuurgraad in de maag kan beïnvloeden. En die beïnvloeding van de zuurgraad van de maag kan ook weer zorgen voor klachten rondom de spijsvertering denk bijvoorbeeld aan een opgeblazen buik of een slechte ontlasting.

En nu hoor ik je denken….is decaf dan de oplossing? Ook dit zou ik niet doen. In decaf zit inderdaad bijna geen cafeïne maar daar worden vaak weer toxische middelen voor gebruikt wat uiteraard ook niet heel goed is voor je gezondheid.

Mijn advies:
Drink koffie niet op nuchtere maag en het liefste pas na 9 uur omdat je in de ochtend al die natuurlijke cortisol piekt ervaart. 
Drink je nu wel die koffie voor je ontbijt en ga je dit veranderen (good for you!) wees je er dan van bewust dat dit de eerste week even lastig kan zijn. Jouw lichaam zit natuurlijk te wachten op die lekkere boost van de koffie. Hier moet je even doorheen en zal na een week al een stuk makkelijker zijn. Wat kan helpen, vervang je koffie door een lekkere kop thee. 

Meer van dit soort tips?
In mijn wekelijkse podcast Jij en je hormonen deel ik iedere donderdag van alles over hormonen, mindset, bewegen maar ook mijn ervaring uit mijn praktijk. Super leuk om je daar ook terug te zien! Je luistert de podcast hier

Liefs,
Mariska

Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?