Dit is de reden waarom ik op vakantie minimaal 4 kilo aankwam

Jarenlang ben ik een echte jojo geweest. Ik kon periodes heel streng diëten om vervolgens alles weer los te laten en repen chocola (Cote d’ or puur met hazelnoot is mijn favoriet) naar binnen te proppen.
Mijn gewicht schommelde daardoor altijd met ongeveer 5 kilo. Mensen om mij heen zagen die 5 kilo meer of minder waarschijnlijk niet eens, maar voor mij was het wel een dingetje.
Natuurlijk omdat mijn kleding net ff wat strakker zat, maar het zat hem vooral in de teleurstelling in mijzelf. Ik baalde ervan dat het niet lukte om op gewicht te blijven, om op een normale en gezonde manier te eten en niet constant in mijn hoofd met eten bezig te zijn.

Van een bloedsuikerspiegel en de invloed van hormonen had ik toen nog nooit gehoord en daarom zat ik al jaren in een soort van vicieuze cirkel.

Terug naar die vakanties…..
Ging ik op vakantie dan zorgde ik er altijd voor dat ik er op mijn laagste gewicht heen ging. Ik wist namelijk dat ik daar altijd alles at wat los en vast zat. Zo kwam ik gerust tijdens een vakantie minimaal 4 kilo aan. En nee, dit waren geen vakanties van 4 weken maar maximaal 14 dagen.
Meestal gaan wij naar een hotel of appartement en boeken dan altijd het ontbijt erbij. Tijdens zo’n ontbijt buffet koos ik standaard voor de zoete broodjes, pannenkoekjes etc. Hello bloedsuikerpiek!
Door die enorme piek had ik de rest van de dag trek en bleef het niet bij een salade zeg maar 😉

Achteraf gezien is het een logische reactie.
Wanneer je jezelf voor een langere tijd iets gaat ontzeggen en het moment is daar dat deze regels niet meer gelden, schiet je door. Je vindt dat je het hebt verdient, gaat los en kent geen grenzen.
Daarnaast zit er ook in je achterhoofd, nu mag je en straks niet meer dus nog even extra van genieten. Wellicht herken je het?

Jezelf allerlei dingen ontzeggen is naar mijn mening dat niet the key voor een gezonde lifestyle.
Door ook af en toe te genieten van de minder gezonde dingen, blijf je veel beter in balans en voorkom je de ‘alles of niets’ momenten waarop je helemaal los gaat. Een balans van 80/20 is in mijn ogen dan ook ideaal.

Hoe ik het nu tijdens een vakantie aanpak?
Tijdens het ontbijt ga ik zo veel mogelijk voor een hartig ontbijt, zoals ei met zalm, wat groente en avocado. Kies ik toch voor zoetigheid dan combineer ik het met iets van vezels, eiwitten of vetten zodat mijn bloedsuikerspiegel stabiel blijft. In de middag lekker een salade en s ’avonds in een restaurantje laat ik de broodjes staan. Overdag gewoon ook lekker een ijsje, want het is wel vakantie!
Door gezonde keuzes te maken, maar ook lekker te genieten voorkom ik dat ik bij thuiskomst gelijk weer op dieet hoef en laten we eerlijk zijn….je voelt je toch ook gewoon veel lekkerder als je gezond eet?

Heel benieuwd of jij mijn verhaal herkent, super leuk als je dit laat weten in een DM.
Wil je weten hoe je je bloedsuikerspiegel stabiel kan houden en daardoor niet de hele dag door trek hebt en aan eten denkt? Plan dan een gratis coaching in of stuur mij een DM.

Liefs,

Mariska

Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?