Eet deze groentes vaker……ze zijn namelijk goed voor jouw hormonen!

Veel groentes eten is goed voor je….dat wist je waarschijnlijk wel 😉
Maar wist je dat kruisbloemige groentes echt top zijn voor je hormoonbalans?
Kruisbloemige groentes, zoals broccoli, bloemkool, boerenkool, spruitjes en kool, zijn niet alleen lekker, maar zijn dus ook nog eens onwijs gezond, vooral voor vrouwen.

Een aantal voordelen van kruisbloemige groentes:

Ze helpen bij het reguleren van het vrouwelijk hormoon oestrogeen 
Kruisbloemige groenten, zoals broccoli en bloemkool, zijn echte krachtpatsers als het gaat om het ondersteunen van je hormonen. Maar waarom zijn ze zo goed? Deze groenten zitten boordevol stofjes met moeilijke namen zoals indolen en isothiocyanaten. En hoewel die namen misschien moeilijk uit te spreken zijn, doen ze iets heel belangrijks in je lichaam. Ze helpen namelijk bij het reguleren van oestrogeenniveaus.

Oestrogeen is een van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen die voornamelijk geproduceerd wordt in de eierstokken. Wanneer dit hormoon in balans is, kun je bijvoorbeeld minder opvliegers of klachten rondom je menstruatie ervaren. Kruisbloemige groentes helpen hier dus bij!

Ondersteuning bij het ontgiften

De lever is een belangrijk orgaan voor de ontgifting van schadelijke stoffen. Verloopt dit ontgiftingsproces niet goed, dan kan dit jouw hormonen uit balans schoppen. 
Kruisbloemige groenten zijn rijk aan antioxidanten en zwavelhoudende stofjes, die beide een belangrijke rol spelen in het ontgiftingsproces van jouw lichaam. Doordat ze de lever ondersteunen zorgen ze hier dus ook voor een betere hormoonbalans.   

Ondersteuning van de schildklier
De schildklier is enorm belangrijk voor je totale hormoonbalans. Selenium is daarentegen weer een belangrijk mineraal voor de schildklier én kruisbloemige groenten bevatten selenium. Eet je dit regelmatig dan boost je dus ook je schildklier!

Benieuwd!

Eet jij regelmatig kruisbloemige groentes zoals bijvoorbeeld broccoli? Zelf eet ik ze meestal (jep….heel saai) bij aardappels of rijst met een stukje vlees of vis. Eet jij ze ook op deze manier? Let er dan op dat de helft van je bord uit groentes bestaat en de andere helft uit aardappels en vlees. 

Nog meer tips om je hormonen in balans te krijgen?
Check mijn podcast eens, daar klets ik je iedere week bij over alles wat met hormonen te maken heeft. Klik hier om mijn podcast te beluisteren.

Liefs,
Mariska