Krijg jij voldoende eiwitten binnen? 

Eiwitten zitten in je hele lijf. Je spieren, huid, haar botten en bloed, ze zijn voor een groot deel opgebouwd uit eiwitten. Ook een aantal hormonen worden van eiwitten gemaakt, zoals bijvoorbeeld het schildklierhormoon, maar ook het slaaphormoon melatonine en ons gelukshormoon serotonine.

Eet jij te weinig aan eiwitten, dan kun je dus ook uiteenlopende klachten krijgen.
In het kader van gezond eten en de drang naar suiker beperken zijn eiwitten ook enorm belangrijk omdat ze zorgen voor die stabiele bloedsuikerspiegel.

De hoeveelheid eiwitten die we nodig hebben hangt af van verschillende factoren af (zoals je geslacht, gewicht en lichaamsbeweging). Over het algemeen kunnen we zeggen dat je 0,8 gram aan eiwit nodig hebt per kg lichaamsgewicht. Beweeg je veel of ben je wat ouder dan zou ik tussen de 1 en 1,5 gram per kg lichaamsgewicht aanhouden.

Als voorbeeld, stel je weegt 70 kg x 0,8 gram eiwit = 56 gram eiwit benodigd per dag

Waar zitten die eiwitten eigenlijk in? Vaak denken we gelijk aan dierlijke bronnen zoals vlees, vis, ei of aan zuivel producten. Maar wist je eiwitten ook in plantaardige producten zit zoals noten, zaden, bonen en groentes?  

Een voorbeeld hoe je aan de 56 gram eiwit kunt komen:

1 ei = 7 gram
2 eetlepels notenpasta = 7 gram
40 gram havermout = 5 gram
100 gram kipfilet = 31 gram
200 gram broccoli = 6 gram

Vind je het lastig om aan voldoende eiwitten te komen? Overweeg dan om (plantaardige) eiwitpoeder aan een maaltijd toe te voegen. Zo krijg je op een makkelijke manier voldoende eiwitten binnen. Zelf gebruik ik af en toe de eiwitpoeder van Eqology, mocht je hier meer info over willen reply dan op deze mail.

Heel benieuwd of je iets aan deze tips hebt gehad, laat je het weten in een DM op Instagram?

Liefs,
Mariska