Hormonen, slaap en trek in zoetigheid….wat is de link?

Wanneer je mij al even volgt weet je dat je hormonen alles te maken hebben met die constante trek in zoetigheid. Naast het hormoon insuline die verantwoordelijk is voor het reguleren van je bloedsuikerspiegel (hallo cravings) zijn er ook nog twee andere belangrijke hormonen die een rol spelen bij ons eetgedrag namelijk leptine en ghreline. Leptine wordt geproduceerd door vetcellen en onderdrukt de eetlust (verzadiging), terwijl ghreline oftewel het hongerhormoon, wordt afgescheiden door de maag en de eetlust juist stimuleert.

Om je hormonen in balans te houden is een goede nachtrust erg belangrijk. Onderzoek heeft aangetoond dat een gebrek aan slaap de productie van leptine kan verminderen, waardoor je lichaam het signaal krijgt dat het meer voedsel nodig heeft. Tegelijkertijd kan het gebrek aan slaap de productie van ghreline verhogen, wat leidt tot een verhoogde eetlust, vooral voor calorierijk voedsel zoals….zoetigheid!

En ja…hier begint de vicieuze cirkel. Een gebrek aan slaap kan leiden tot een verhoogde drang naar zoetigheid, wat op zijn beurt de slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Het eten van suikerrijke voedingsmiddelen vlak voor het slapengaan kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en een diepe, herstellende slaap te bereiken.

Je begrijpt….die slaap is belangrijk 😉 en daarom 4 tips voor een goede nachtrust:

  • Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en sta op hetzelfde tijdstip op. Hierdoor gaat je interne klok zich beter reguleren, wat bijdraagt aan een goede nachtrust
  • Beperk blauw licht (mobiel, tv, computer) in de avond. Kijk je nu tv in bed? Pak een boek……tip: de Zeven Zussen vind ik echt top boeken!
  • Beperk cafeïne houdende dranken en suikerrijke snacks, vooral voor het slapengaan
  • Persoonlijk vind ik een meditatie voor het slapen gaan ook altijd fijn en dan het liefste op een spijkermatje, dit zorgt voor een diepere slaap
  • En de laatste tip! Pak in de ochtend direct wat daglicht, doe gelijk je gordijnen open of nog beter maak direct een wandeling. Door direct daglicht in je ogen te krijgen krijgt je lichaam een signaaltje dat de dag is begonnen waardoor je in de avond ook eerder moe wordt

Heel benieuwd of jij deze tips al toepast, of dat je wellicht een andere tip hebt! Laat je het weten in een DM op Instagram?

Nog een laatste tip!
Wil jij meer weten over die schommelende bloedsuikerspiegel, de relatie met je hormonen én wat je hieraan kunt doen? A.s. dinsdag 26 maart om 20:00 uur geef ik een gratis online masterclass waarin in je hier alles over vertel en je direct de stappen geef om af te rekenen met die trek in zoetigheid.

Aanmelden doe je hier: Ja ik ben erbij dinsdag!