Oeps, toen was de zak leeg!

Deze keer had je het jezelf nog zo voorgenomen. Je ging het écht bij dat ene handje chips houden.
Maar helaas….je kijkt teleurgesteld naar de lege zak paprika chips….weer niet gelukt, waarom ben ik toch zo’n slappeling vraag je je af? Flink balen maar in feite kun je er weinig aan doen, je bent namelijk het slachtoffer van the blisspoint.
Let me explain!

Waar normaal gesproken je verzadigingshormoon leptine om de hoek komt kijken als jij voldoende hebt gegeten werkt het met the blisspoint net even anders.
De term the blisspoint oftewel het gelukspunt is bedacht door de Amerikaanse onderzoeker Howard Moskowitz wie bekend staat om zijn succesvolle werk op het gebied van het creëren van producten en het optimaliseren van voedingsmiddelen variërend van pastasauzen tot frisdranken. Door zoet, vet en zout met elkaar te mengen ontstaat er een mengsel wat voor (bijna) iedereen onweerstaanbaar is en waar je alleen maar meer van wilt eten. Oftewel je wordt er gelukkig van en daarom wordt het ook wel the blisspoint genoemd 😉 Deze combi van zoet, vet en zout vind je bijvoorbeeld in koekjes, melk chocola en chips.

Wanneer je zo’n product eet worden er geluksstofjes in je hersenen aangemaakt. Zo zorgt the blisspoint ervoor dat er dopamine vrijkomt, het gelukshormoon dat je een gevoel van beloning en plezier geeft. Je hersenen gaan deze producten associëren met geluk waardoor je er meer van wilt eten.

Nu je weet waarom je dus niet kunt stoppen met het eten van sommige producten, geeft dit jou natuurlijk geen vrijbrief om maar aan te eten. Sorry!

Ik geef je een tip, want hoe kun je dit nou voorkomen?

Eet zo min mogelijk uit pakjes en zakjes maar ga voor puur en onbewerkt. Eet lekker veel verse groenten, noten, zaden, pitten, fruit, ei etc.
Hou het wel leuk voor jezelf en ga voor die balans! De bekende 80/20 regel ken je vast wel!?
Besluit je om iets ongezond te eten, ga dan wel voor iets waar je echt van kunt gaan genieten. Het moet een 10 waard zijn zeg maar 😉 balans is key…ook voor je hormonen!

Wil je meer tips of vind je het fijn als ik met jou persoonlijke situatie meekijk?
Dan nodig ik je graag uit voor een gratis 1 op 1 sessie. Je kunt deze inplannen door te klikken op onderstaande link

Klik hier voor een gratis sessie

Liefs, Mariska

Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?