Dit doet stress met je hormonen

Zoals je misschien wel weet, werk ik in mijn praktijk met de EMB-bloedtest. Deze bloedtest heeft grotendeels een holistische benadering waarbij heel veel pijlers worden gemeten. Één van deze pijlers is de aanwezige stress in het lichaam.
Het zal je niet verbazen dat deze stress pijlers bij heel veel dames behoorlijk in het rood staan. Oftewel er is behoorlijk wat stress in het lichaam aanwezig en dat is ergens ook niet zo gek wanneer we naar ons dagelijks leven kijken. We gaan altijd maar door en houden het liefste zoveel mogelijk ballen in de lucht, herkenbaar?

Wil jij echter dat jouw hormonen weer in balans komen? Dan is constante stress een absolute no go en dat komt hierdoor…..

Hormonaal gezien zijn er 3 belangrijke assen: de stress as, de as van de schildklier denk hierbij aan de spijsvertering en lichaamstemperatuur en als laatste de geslachtsklieren as waarbij je kunt denken aan het libido, cyclus en de overgang.
Zie je hormoonhuishouding als een kaartenhuis waarbij de stress as altijd de eerste kaart vasthoudt. Heb jij langdurig stress en neem je niet de tijd om echt even te ontspannen, letterlijk even op adem te komen dan valt de stress as om en knalt de rest van je hormonen er achteraan.

Een voorbeeld…..
Ik haal het wel vaker aan, 80% van de bevolking stamt af van de jagers en de verzamelaars. Stel je die jager voor, die loopt door het wild en ziet een leeuw….oftewel hij heeft stress, op dat moment denkt zijn lichaam niet goh zal ik vanavond eens een leuke avond met mijn partner hebben. Nee, het lichaam heeft al zijn energie nodig voor die leeuw waarbij die andere assen (de schildklier en geslachtsklieren) dus even on hold worden gezet. Gelukkig komen we nu geen loslopende leeuwen meer tegen, maar je begrijpt de clue denk ik wel 😉

Wil jij lekker in je vel zitten en ga je aan de slag met je hormonen, hou dan je stress level in de gaten. Neem regelmatig de tijd om lekker te ontspannen. Ga bijvoorbeeld mediteren, lees een boek, ga wandelen of lekker lummelen…alles is goed zolang jij maar ontspant!

Benieuwd hoe het met de stress in jouw lichaam zit en heb je interesse in een bloedtest?
Plan dan via deze link een gratis kennismaking in:

Klik hier voor een kennismaking

Liefs,
Mariska

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
💬 Stel een vraag
Hi 👋
Kan ik je ergens mee helpen?